onsdag den 16. august 2017

Menneskedyr af plastikdunke





Beskrivelse af idéen:
I dette projekt arbejder eleverne med skulptur i sammenføjet form. Denne arbejdsform stimulerer eleverne til at se tingenes former og anvende dem i nye sammenhænge, hvor den oprindelige funktion forsvinder og tingene får en ny betydning.
Med udgangspunkt i genbrugsplastik, skaber eleverne menneskedyr med afsæt i skildringsformen fantasi og forestilling. Hybridvæsener optræder i både den danske og den internationale samtidskunst (fx hos Julie Nord, Louise Hindsgaul og Patricia Piccinni), og dykker man ned i kunsthistorien, kan der også hentes inspiration hos fx de ægyptiske guder (bl.a. Anubis, Ra og Seth) eller de oldgræske kentaurer og minotaurer. 

Sådan kan du gøre:
    Lad eleverne medbringe tomme, rengjorte ketchupflasker, smoothieflasker og andre plastikdunke med gode former.

    Stik et hul for neden i hver side til ben og et hul i skulderhøjde i hver side til arme.

    Stik kraftig bonzaitråd igennem flasken som ben og arme. Gør tråden fast med lidt tape.

    Giv figuren vinger, ører osv. af genbrugspap ansigt af fx æggebakke. Delene sættes fast med malertape.

    Dæk nu hele figuren med enten malertape eller papmaché alt efter hvor lang tid du har. 

Dækker du med malertape, kan du med det samme male figuren. 

     Papmaché har tørretid, men giver en mere jævn overflade. 

     Mal figuren med akrylmaling. Lad de forskellige lag tørre  inden der males detaljer og mønstre med fine pensler, skumstempler og Poscatuscher. 

     God fornøjelse!  

    


torsdag den 10. august 2017

Lange TIgermalerier


Beskrivelse af idéen:
Maleri er et centralt færdigheds – og vidensområde i billedkunst, og gennem denne idé lærer eleverne at arbejde med maleri i flere lag. Man kan vælge at fokusere på arbejdet med lys og skygge. Skitsearbejde, iagttagelsestegning og farvelære indgår i forløbet, som kan bruges både i indskolingen og på mellemtrinnet.




I Hinnerup Billedskole fejrede vi vores 10 års fødselsdag med det fælles tema TI, og mine elever elskede arbejdet med de lange TIgermalerier. Det var udfordrende at arbejde i det utraditionelle format, og vi var nødt til at strække tigerne lidt, så vi kunne udnytte hele billedfladen; en anderledes og lærerig tegneøvelse. Og hvordan ville det mon være at male et cirkelformet billede?

Som optakt til forløbet, så vi på tigerbilleder af bl.a. Leif Sylvester, Hans Scherfig og Uffe Stadil Christoffersen.

Eleverne, som har malet disse fantastiske billeder går i 1.-5. klasse. 

Sådan kan du gøre:
·   Vis eleverne billeder af tigere og vis dem hvordan man trin for trin kan tegne en tiger (tegnediktat/guidet tegning). Lad eleverne tegne med. Eksempler kan findes på Internettet (flest hits når du søer på engelsk).
·   Lad nu eleverne tegne skitser – hvordan skal deres tiger se ud? Skal den have takker på ryggen eller en snoet hale? Lad også eleverne overveje hvilke farver de vil bruge.
·   Mask kanten af lærredet af med malertape.
·   Mal bund i billedet. Vælg to nabofarver i farvecirklen (vi gik efter de lyse, klare farver), eller én farve + hvid, og dup malingen på med en svamp. Lad evt. bunden tørre og gentag med en nært beslægtet farve og en lille klud. De mange lag duppet maling, giver en fin og levende stukrur i bunden.
·   Når bunden er helt tør, tegnes tigeren over på lærredet med et tavlekridt. Tør over med en fugtig klud og start forfra, hvis kompositionen ikke blev som ønsket.
·   Mal tigerens bundfarve, og vis eleverne hvordan de kan arbejde med lys/skygge, så de skabet dybde i tigerens krop: Mørkt rundt i kanterne og lysere ind mod midten.
·   Når bundfarven i tigeren er tør, males striber og ansigt.
·   Vis eleverne forskellige måder at dekorere rammen på.  Fx prikker med skumstempler, trekanter, store pletter i fri hånd, små striber osv.

·   Pil tapen af og sæt ny tape på rundt i kanten af det melede felt, så rammen nu står klar til at male. Start med en bundfarve (den lyse) og dekorer med en mønsterfarve (den mørke).