tirsdag den 4. december 2012

Englebilleder med børnehavebørn

I november lavede en lille flok børnehavebørn på 4 og 5 år de her smukke engle. Jeg havde på forhånd spændt børnenes akvarelpapir op på bordet med malertape. Så ligger papiret godt mens børnene arbejder, og når man forsigtigt piller det af igen, har billedet en fin, hvid ramme. Da børnene kom ind til mig, snakkede vi lidt om engle: Hvordan kan man se, at det er en engel?  Vinger, glorie, lang kjole... Hvad vidste børnene om engle - og var der nogle af dem, som havde set en engel?
Og så viste jeg børnene hvordan man kan tegne en engel. Jeg gør altid meget ud af, at det kan gøres på mange forskellige måder - at der ikke kun findes én rigtig måde. Så gemte jeg min egen tegning væk, og børnene tegnede deres engle. Først fandt vi sammen det sted på papiret, hvor det var smart at tegne hovedet for at få plads til både glorie og den lange kjole. Så tegnede børnene deres engle - del for del. De tegnede med sort sprittusch (Penol 700 er god).
Næste skridt var at tegne stjerner på himlem og striber/møsntre på englenes kjoler. Vi brugte Mungyos fede oliekridt. Det er det rene trylleri for børnene, at det, de tegner med kridtet kommer frem igen, når de efterfølgende maler med flydende akvarel henover det. (Fedtet i kridtene skyer vandet).
Bagefter farvede børnene englene med flydende akvarel. Først ansigter, hænder og glorier. Så kjoler, vinger og baggrunde. Når jeg arbejder med børnehavebørn, blander jeg oftest en farveskala, som ligger mellem to primærfarver (her blå og rød), for uanset hvordan de leger med farverne og eksperimenterer, vil farverne i maleriet blive ved med at være klare og rene, og børnenes oplevelse bliver god. Her fik børnene en dejlig kunstnerisk oplevelse, og de små var pavestolte af deres fine engle.








mandag den 3. december 2012

Julekort med hjerter



For mig er en af julens hyggelige traditioner at sende hilsner til dem, jeg holder af. Et lille kort med posten varmer og gør dagen til noget særligt. Jeg synes det er sjovt at lave julekortene selv - men jeg har ikke mange timer til det, så det er noget, jeg sniger ind, når jeg har lidt tid til overs. Tingene jeg bruger ligger fremme, så det er let at gå til.

I år  fik jeg idéen til kortene, da jeg faldt over en fin rulle lyseblåt gavepapri med hvide prikker i Fakta. Jeg synes at det gamle landkort (Rejseatlas over Euorpa - en genbrugsbutik-klassiker) passer fint til. Og så fandt jeg på at lægge papir med skriften XMAS (skrevet med fonden "stencil" i word) ind for at få det lækre grafiske modspil til alt det søde. Ja, og så har jeg altså en svaghed for glimmer... Her har jeg brugt glimmerlim til at tegne rundt om hjerterne med. Kortene er lavet i små færdigkøbte små "passepartout-rammer", som kan købes i hobbyforretninger. God fornøjelse!



søndag den 2. december 2012

Engel med snabelsko og prikkede strømper


Selvfølgelig skal min engel med snabelsko og prikkede strømper også inspirere her på bloggen. Her er hun. Glædelig anden december!



Englebasser i tråd og tape

I går holdt jeg engleværksted for ca. 30 børn og voksne på et af de lokale biblioteker. Det er ved at blive en decembertradition - og det er så hyggeligt... Se nogle af de skønne englebasser her - og find "opskriften" på hvordan du kan lave din helt egen engel her på bloggen: http://linefroeslev.blogspot.dk/2011/12/lav-en-engel.html

Englen med det grønne hår og vingerne af landkort er min første engel. Nu bor hun hos én af mine gode venner, men hun fik en søster i sidste uge - med prikkede strømper og snabelsko. Snabelskoene formede jeg i sølvpapir inden de blev beklædt med malertape og blev malet. 



 








torsdag den 29. november 2012

Juleplattepjat


Altså... Fik jeg lige nævnt min fantastiske kollega i billedskolen? Jeg er faktsik så heldig at have hele to, men hende, som jeg vil fortælle om denne gang hedder Annitta Krogsgaard, og hun får de fedeste idéer. Som nu fx den her: En varm sommerdag kommer hun forbi genbrugsbutikken og falder lige tilfældigvis over op mod 40 juleplatter. Dem køber hun selvfølgelig og gemmer i sit skur i over et år. (Hendes mand har det cirka ligesom min; et lidt anstrengt forhold til de rå mangder af kasser med... guld). Og vupti: Den sidste undervisningsgang inden billedskolens juleferie, hiver hun platterne ud af bagagerummet på sin bil  - og så går det ellers løs med Poschatuscherne og julesangene. Se en håndfuld af de skønne pjatteplatter her. 









... Og pjatteplaterne er selvfølgelig udstillet på det lokale bibliotek indtil børnene får dem tilbage lige en jul.






mandag den 26. november 2012

Dyremennesker




Temaet i billedskolen i denne sæson har været genbrug; genbrug af materialer, genbrug af idéer, kendte kunstneres genbrug.


Én af de ting vi har lavet, er cross overs mellem dyr og mennesker. Noget som optager flere samtidskunstnere og designere i øjeblikket. Fx Julie Nord, Katrine Ærtebjerg - og mig selv. 


Jeg købte en stak gamle bøger om hunde og katte i genbrugsbutikken, og tog en pose modeblade med. Opgaven var at skabe nye figurer og fortællinger.

Eleverne limede først deres nye figurer op på falsæskekarton, derefter klippede de en lille plade i papkassepap (lidt mindre end figuren - for at få en 3D-effekt) og monterede det hele i en lille kvadratisk trææske, som de havde malet/indrettet. Resultatet blev en samling sæslomme historier, som sætter menneskets rolle i perspektiv og rører mig med deres underfundighed.










                     



 





mandag den 29. oktober 2012

Gadegenbrug - tegn på gamle plakater

 
Det der med Pippi-genet... Tingfindergenet... Det slår helt igennem hos mig. Det kan nok godt være en anelse belastende for min familie, som må finde sig i store kasser med (i andres øjne, indrømmet)  gammelt skrammel i  garager og skunke... Men man kunne jo måske lige på et tidspunkt få brug for..?

Når jeg fx er i Berlin og går forbi alle de fede, flossede, rå, forvitrede panserhuder af gamle og nye plakater som sidder udenpå hinanden i centimetertykke lag på byens mure, kribler det i fingrene. Jeg kan slet ikke få nok af det. Det er så LÆKKERT! I april præsterede jeg at flå en "stang" plakater på 75x200 cm. ned i fuldt dagslys og gå med den gennem byen (inkl. besøg i et stormagasin). På hotelværelset blev den bugseret om i skjul bag lænestolen, i frygt for at rengøringspersonalet betragtede det som affald,  og jeg kunne kun lige akkurat presse den ned i min i forvejen meget tunge kuffert inden hjemturen. ( Hurra for de der skjulte lynlåse, som giver en ekstra etage på trolleyen!!). 
 
 
Og nu ligger skattene i mit atelier og ser fristende ud. Sammen med den halve væg, jeg lige var nødt til at have med hjem fra Berlin her i efterårsferien. Da jeg sad og kiggede på de flossede sider, begyndte figurerne at krybe frem - hjulpet på vej af min sorte sprittusch. Og den idé vil jeg lige dele med jer. Jeg glæder  mig til at lade mine elever prøve den af.

Riv forsigtigt plakaterne fra hinanden, så der opstår bare, hvide områder der, hvor limen er. Tit er bagsiderne ligeså sjove som forsiderne. Gå på opdagelse efter figurer, ansigter osv. og hjælp dem frem med den sorte tusch. Og hvad med at doodle på sådan nogle gamle plakater?





onsdag den 24. oktober 2012

Street art på bogside

 
En gang om året tager jeg på inspirations/studietur til Berlin. Jeg tager afsted med min kære, kunstinteresserede veninde, og så trawler vi byen tynd for gallerier, museer og street art. Vi har steder, vi vender tilbage til hver gang - og vi finder nye steder, udstillinger, gallerier... 

Men her i efterårsferien var jeg på en ekstra tur til Berlin. En ren ferietur med min familie. Det var ikke en kunsttur - men en tur, hvor jeg viste min mand og mine store drenge nogle af mine yndlingssteder i byen - altså udover museer og gallerier :-)

Gadekunst så vi meget af. Og her er en af de ting vi så: En lille street-art ting, som ligger tæt op ad mit billedskoleprojekt med at tegne på gamle bogsider - nu bare som tryk. Og klistret op på væggen i gården ved Neurotian Gallery i Rosenthaler Strasse 39, Berlin. Et sted, som for øvrigt er værd at besøge. De har, udover selve galleriet, en fristende boghandel med smalle bogudgivelser inden for design, illustration og street art.

 
Stemningsbillede fra den skønne og meget inspirerende baggård i Rosenthaler Strasse 39, Berlin.   

fredag den 12. oktober 2012

Genbrug: fantasidyr på bogside og avis

I denne sæson er temaet i billedskolen genbrug. På alle tænkelige måder. Genbrugsmaterialer, genbrugsidéer, genbrug af allerede eksisterende værker...

En af de små ting, vi har lavet er at tegne fantasidyr på gamle bogsider og på bunde lavet af avispapir. Super enkelt og sjovt. Her er de eksperimenter, jeg selv lavede og viste til mine elever.

 
Jeg fandt en gammel biologibog fra seminariet (altså fra FØR min tid :-), og lod mig inspirere af tekst + billeder inden jeg slap fantasidyrene løs på de fine, gamle bogsider...   Først tegnede jeg med sort spittusch, og bagefter farvede jeg med Caran d´Ache Neocolor I og Poschatusch. Det er flot at montere billederne på sort karton.
 
 
 
 
Den sidste idé her er stærkt inspireret af kunstneren Vibe Krogsgaard/Galleri Hanegal (se hendes billeder, fx på Facebook - de er fede), og mine elever har taget imod den med kyshånd. Lav først en collagebund af avis-riv på falsæskekarton  og tegn så dyret. Det er vigtigt, at avisen sidder godt fast uden "løse flapper". Jeg brugte limstift.  Farv på samme måde som ovenfor - og  tegn ramme med sort sprittusch.  God fornøjelse!

torsdag den 27. september 2012

Blondevoksdug - en kitch-skat i sølv og guld



Blondevoksdug er fast inventar i min materialebeholdning. Festen starter, når det skal købes: Her i Østjylland foregår det fx i  Bazar Vest i Århus, hvor det gemmer sig blandt snabelsko, perleforhæng og forgyldte teglas.

Med blondevoksdugen, kan jeg lave de fineste mønstre i malerier, på rammer, i akvareller og andre steder som trænger til et lille orientalsk pust.

Jeg bruger blondevoksdugen til at stemple med: Dup akrylmaling på forsiden af dugen med en svamp og giv den gas. Til at duppe maling igennem (her bruger jeg også en stump svamp). Til at spraye maling igennem. Til at lægge under papiret og lave "frottage" (husk at lægge kridtet ned på siden) inden jeg fx maler over med flydende akvarel.

OK, det er lidt tøset - men skønt.

mandag den 24. september 2012

Mal på plastik



Til den store jubilæumskunstworkshop i Hinnerup d. 8/9, havde jeg ansat 7 knalddygtige kunstnere og undervisere til at stå for hver sin aktivitet. Se her hvad Annitta Krogsgaard, som også er min skønne kollega i Hinnerup Billedskole, satte i gang: Kæmpemaleri på klar plastik. Aktiviteten var en stor succes for både børn og voksne, og i løbet af dagen, voksede hele to mange meter lange malerier frem.

Materialer: Klar dampspærrer, bløde pensler, billig akrykmalig (blank, fx fra AV-Form) + et lille dryp opvaskemiddel i malingen.



onsdag den 12. september 2012

Mesterlige mosaikker

Til byjubilæerne i Hinnerup og Hadsten, ønskede man sig to mindeværker skabt af børn. Jeg fik den fornemme opgave, at udtænke idéen og gennemføre projektet i samarbejde med elever og kolleger (Annitta Krogsgaard, Jane Susanne Andersen, Jan Agerbo og Susan Tiainen) i Hinnerup Billedskole og Den Skæve Billedskole i Hadsten. I løbet af kun  2 1/2 uge lykkedes det os at skabe de mosaikker, som blev afsløret af kronprinsparret og en lille håndfuld af vores elever d. 8/9. Indrømmet: Det har givet mig en del vågne nætter at skulle skabe noget så stort i løbet af så kort tid, men med hjælp fra 95 børn, 4 fantastiske kolleger og en hel flok frivillige forældre, og ikke mindst en meget dygtig murer, lykkedes det at blive klar til den store dag. Om jeg er stolt af mine dygtige og seje og tålmodige elever? JA!!!


 
Betonsøjler på i alt 3,1 ton leveres fra mureren.
 

 
 
Frostsikre, italienske stentøjskakler, købt gennem Mosaikhjørnet i Husum.
                                      







Med inspiration fra Hundertwasser og Gaudi, tegnede børnene huse og jernbaner, som vi overførte til modeller af de enkelte sider af søjlerne. På de plader lagde børnene mosaikkerne.

 
Mosaiklørdag -  der var brug for alle hænder for at blive færdige til tiden.

 
4 sider til en søjle klar til at blive monteret.

 
Vores dygtige mænd monterede én side af gangen med store stykker selvklæbende plastik. 

 
Hold tungen lige i munden!!! Kanterne skal passe.

 
Søjlerne monteres på det sted, hvor den blivende udsmykning skal stå.

 
Den store dag: Værket afsløres af Kronprins Frederik og 4 af vores elever. Og de stolte billedskolelærere ånder lettede ud over den positive modtagelse, værket fik.
 
 
 
Værsgo! 5 søjler i hver by, som repræsenterer de 5 generationer, der har levet siden byerne opstod for 150 år siden. Jernbanen, som er byernes eksistensgrundlag. 150 små blomster i græsset - en for hvert år byerne har eksisteret. Og særlige bygninger fra de to byer i børnenes fortolkning. Tillykke med fødselsdagen, Hinnerup og Hadsten!