søndag den 22. september 2013

Trylletræet

Hvad er en legeplads uden et trylletræ? Et træ, som man kan sætte sig under og ønske alt mellem himmel og jord. Et træ, hvor der bor blå bamser med vinger, glimmer og følehorn eller grønne dukker med turkisfarvet hår og perleøjne på maven. Et træ, som spiller den dejligste musik med bjælder som vinden puster til, og som glimter og stråler når solen leger med de fine perler, som hænger som istapper ned fra grenene. Et træ, som man måske skifter farve, hvis man kravler op i???


                          



Sådan kan I gøre:

  • Find sammen med børnene et godt træ, som kan fortrylles. Måske er der et gammelt træ, som skal fældes, som I kan få lov til at beskære voldsomt, så det bliver helt skulpturelt? 
  • Lad børnene tage aflagte bamser og dukker med og mal dem med akrylmaling (fx Art Acrylic fra AV Form eller Galeria). Når jeg laver sådan et projekt med børn, vælger jeg altid på forhånd (eller sammen med børnene) en farveskala som ligger mellem to grundfarver. Fx blåt og gult. Så slipper man for at alt ender med at blive brunt. Jeg blander fx 6 farver, som børnene kan vælge imellem - og deriblandt er der også pastelfarver, altså farver, der er lysnet med hvid
  • Dagen efter at I har malet dyrene, kan de dekoreres med alt hvad I kan komme i tanker om: Fx perler, glimmer, skumbogstaver, knapper, mosgummivinger, som børnene selv klipper, knapper, stofblomster, små bitte plastikdyr, småskrot, fjer osv.osv. Jeg bruger limpistol og evt. hæfteklammepistol. Børnene viser mig hvor tingene skal sidde, og jeg betjener de "farlige maskiner". Hvis det er større børn, kan de sagtens selv styre en lavtemperaturlimpistol   
  • Dyr og dukker monteres med fx neongrøn murersmor og flytter ind i træet. Husk at sige en trylleremse, mens dyret hænges op!!     
  • De lange perlekæder med en bjælde i enden er lavet på ståltråd og bare viklet godt omkring grenene. 

Rigtig god fornøjelse!


lørdag den 21. september 2013

Assemblage

... Hedder det med et fint ord, når man gør billedfladen rumlig ved at tilføje tredimensionale genstande. Men den forklaring gemte jeg nu lige, da jeg sammen med 48 børnehavebørn lavede disse skønne små "mosaik-brikker". Se her i et tidligere blogindlæg hvordan du kan gøre http://linefroeslev.blogspot.dk/2013/08/mosaik-i-beton.html

Jeg kan varmt anbefale projektet til børnehavebørn. Børnene havde hver en lille pose ting med hjemmefra, som de ville bruge i mosaikken. Vi arbejdede i små grupper på 4-5 børn, så hvert enkelt barn fik god tid til at fortælle om de forskellige ting han eller hun havde med, og komponere den lille billedflade. Det gav børnene et stort ejerskab i forhold til det færdige resultat, og de var hver især meget optaget af hele prosessen. Lige fra æskefoldningen over blandingen af fliseklæb med min mands boremaskine til selve skabelsen af den lille billedfortælling. Også mens de små fliser blev monteret i rio-net og hængt op, fulgte børnene med, og da det færdige værk endelig hang på børnehavens gavl, blev det et samlingssted, hvor børnene gik på opdagelse i hinandens mosaikker og snakkede om alle de små ting, som har betydning for dem.  







lørdag den 14. september 2013

Kan man male med en ballon?

... Selvfølgelig kan man det! Og i særdeleshed, når man er mellem 3 og 5 år og går i børnehave. Uglerne her er malet på skiver af træstammer, som er et levn fra billedskolens store forårsudstilling, hvor plankerne blev brugt til at præsentere malerier på. Efter udstillingen savede min søde mand træet op til brænde. Men da jeg så de skønne stykker i brændeskuret, satte det jo min fantasi i gang... Så nu må vi finde noget andet at holde os varme på til vinter.

Sådan kan I gøre: 

  • Akrylmaling op i en paptallerken
  • En oppustet ballon, ca. 15 cm. i diameter. Vælg store balloner, så de bevarer en god elasticitet, når de bliver pustet op. Ellers risikerer I at få blå fregner, når ballonen springer :-)
  • Dyp ballonen i malingen og brug dem til at stemple farve på træet med. Der skal godt med maling på ballonen 
  • Dup øjne på med et skumstempel, når kroppen er tør. Pupiller kan laves med enden af skumstemplet, når den hvide maling er tør 
  • Ben og "toppjusk" kan stemples på med fx en kile fra et malerlærred eller en anden aflang dims. 
  • Næb kan klippes i karton eller mosgummi eller stemples på med et lille hjemmelavet stempel af køkkensvamp eller liggeunderlag 

Det er sjovt for de små at stemple med ballon, og jeg kan varmt anbefale, at de får lov til at give den gas på et stort stykke papir inden uglebilledet laves, så de kan stemple igennem, for det er jo det, der er det sjove.  



torsdag den 12. september 2013

Mig og min skygge

På billedskolens yngstehold ved de nu alt om slagskygger. Jeg tror, at hvis man vækker mine små elever midt om natten, og spørger dem hvad den skygge som en ting eller en person kaster hedder, mumler de "slagskygge". Vi har sagt ordet mange, mange gange mens børnene legede med deres egne skygger foran overheadprojektoren i et helt mørklagt billedkunstlokale. (Bare det i sig selv er jo en fest). Tæt på væggen: Lille, skarp slagskygge. Langt fra væggen: Stor, ulden slagskygge. Forskellige slagskygger alt efter hvor lyset kommer fra osv.osv. Det var sjovt. Og meget lærerigt.



Bagefter skulle børnene selvfølgelig lave et billede af noget med en slagskygge. Opgaven lød sådan her:

  • Tegn et barn, fx dig selv. Farv med Neocolor 1
  • Klip tegningen ud
  • Brug den som skabelon og tegn en "tvilling" på sort kardus. Klip den ud. 
  • Sæt de to tegninger op på et stykke papir - forskudt, så du kan se slagskyggen. 

Men i billedskolen er et stykke papir jo ikke bare et stykke papir, så ugen inden, havde det handlet om farvelære. Efter at have tryllet med mælk, flydende akvarel og sulfo (se et ældre indlæg på min blog: http://linefroeslev.blogspot.dk/2011/10/farvelreleg-i.html ), fik børnene rød, gul og blå flydende akvarel og et stort ark akvarelpapir. Og så  gik det ud på at blande så mange forskellige farver af de tre grundfarver som muligt. Vi havde nogle fine samtaler om farvelære undervejs, og børnene gjorde sig erfariner med valeur, nuance osv. Børnene malede de små firkanter, som de havde tegnet på deres papir i mange, mange farver. Firkanterne blev klippet ud og brugt til at lave fine moasikrammer af, da vi monterede "skyggebillederne". Vi brugte rispapir i grønne/gule nuancer som baggrund, og har aftalt, at hvert lille billede derud over skal klæbes op på sort kardus for at fremhæve den sorte slagskygge. 

.