tirsdag den 29. oktober 2013

Tingatinga


Tingatinga er en farvestrålende afrikansk malestil, opkaldt efter retningens mester, den gamle Edward Said Tingatinga fra Dar Es Salam i Tanzania. Edward begyndte at male de kulørte billeder i 1968 og videreudvilkede stilen frem til sin død kun 4 år senere. Efter hans død, arbejdede unge afrikanske kunstnere videre med malestilen, som nu har bredt sig til nabolandene.

Oprindeligt malede man billederne på hård masonit med cykellak i mange lag, og de små formater, man arbejdede i, egnede sig godt som "kuffertkunst" og blev solgt til turisterne. Da mine elever i billedskolen skulle i gang, valgte jeg at bruge en god akrylmaling. Du kan se resultatet her over. Billederne måler hver især 24x24 cm og er malet på almindeligt lærred. MDF havde også været et oplagt valg.

Motivverdenen er selvfølgelig afrikansk: Først og fremmest The Big Five ( elefant, bøffel, løve, næsehorn og leopard), men også andre af Afrikas vilde dyr og ikke mindst planter. Der arbejdes ofte med en synlig konturstreg, og prikker indgår som et dekorativt element i billederne. Tingatinga bliver i visse kredse beskyldt for at være kitch, så vi havde en god snak om det begreb på holdet inden eleverne gik i gang. Kunst eller kitch? Jeg synes det er LÆKKERT!

Sådan kan du gøre:

 • Se på Tingatingabilleder og billeder af Afrikas vilde dyr 
 • Mal bunden og kanterne på lærred/plade med akrylmaling. Brug svamp eller pensel
 • Når bunden er helt tør, kan du tegne dit dyr op med tavlekridt. Overvej om der skal være træer ell. lign. bag dyret. Det smarte ved tavlekridt er, at du kan "viske ud" med en fugtig klud, hvis kompositionen ikke blev som du ville have den.
 • Mal motivet og lad det tørre (brug evt. hårtørrer) 
 • Tegn konturstreger med Poscatusch
 • Dekorer med små blomster eller prikker. Du kan lave fine prikker med enden af et grillspyd eller en blomsterpind 

God fornøjelse!

5 kommentarer:

 1. These are gorgeous- your students did a great job! I have never heard of Tinga Tinga art before- thanks for sharing :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  2. Thank you very much! I´m so glad to hear, that you can use my idea, and my art students are proud that their pictures are admired.

   Happy painting :-)

   Line

   Slet
 2. Jeg er helt vild med billederne! Skønne farver og skønne motiver. :-)
  Jeg viste og fortalte min 5. kl. om dem i dag, og de vil super gerne lave noget lignende. Tingatinga har jeg heller aldrig hørt om før, så tusind tak for god inspiration.

  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor dejligt at høre, Lisbeth :-) Det er en meget børnevenlig malestil, og du kan finde masser af billedinspiration på nettet. Pigerne, som malede billederne her på bloggen går i 6.-9. klasse, men jeg er helt sikker på, at det også er et godt projekt i en 5. klasse.

   Rigtig god fornøjelse!

   Mange hilsner fra Line

   Slet