lørdag den 14. april 2012

Krager i sammenkrøllet avispapir og malertape (papmaché go home!!)


I marts var jeg ude som huskunstner i en lokal børnehave, som gerne ville give deres eventyr-temauger et billedkunstnerisk indhold. Med udgangspunkt i eventyret om Klods Hans, sammensatte jeg et forløb, som bl.a. gav børnene mulighed for at arbejde med maleri, tegning, skulptur og installation.

Der blev transformeret træsko, malet med mudder, tegnet geddebukke, lavet mad-billeder, formet prinsessekroner og meget mere. Og selvfølgelig skulle vi også lave krager...

Efter min kunstevent på Århus Banegård i oktober (se tidligere blogindlæg), hvor jeg havde 60 unge i gang med at lave mands-store skulpturer i sammenkrøllet avispapir, har jeg været ret lun på det billige og meget tilgængelige materiale. Så jeg gav mig til at eksperimentere med hvordan man kunne lave nogle meget enkle fugleskulpturer af avispapir, som børn på 5 år kunne mestre. Og det var super simpelt:

 • Krøl en avisside sammen til en lille, fast kugle.
 • Fold endnu en avisside uden om kuglen. Så endnu én og endnu én. Fortsæt til du synes "fuglekroppen" er stor nok. Den skal være ret fast, og det er vigtigt kun at tage én avisside af gangen. Ellers bliver folderne meget grove.  
 • Når "kroppen" er stor nok, kører du en gang malertape omkring den for at holde på papiret.  
 • Nu skal fuglen have ben. Tag et godt, langt stykke hegnstråd (kraftig ståltråd) og sno det en hel gang rundt om "kroppen". Stram godt til. Her skal børnene selvfølgelig have hjælp. Buk enderne af ståltråden med en tang, så børnene ikke stikker sig...
 • Dæk nu hele "kroppen", og det ståltråd, der går rundt om den, med malertape. 
 • Næbbet er lavet af æggebakke, og vinger og hale klippet i kraftig karton (eller låget fra æggebakken). Børnene tegnede lige formen op, inden de klippede... Dejligt forskellige haler og vinger! Det hele er sat fast med malertape.
 • Og til sidst males fuglen med god akrylmaling. Skal det være en krage ligesom her - eller en lysegrøn fantasifugl med orange prikker? Skal der tegnes mønstre med Poschatusch eller skal den være zebrastribet?
 • Øjnene er rulleøjne, som jeg ellers ALDRIG bruger, fordi jeg synes de er så stereotype... Men her fungerer det godt. Jeg lod børnene vælge hvilken størrelse de skulle have, og de viste mig hvor de skulle sidde, inden jeg limede dem på med limpistol. På den måde fik hver krage sit helt eget udtryk. 
 • Ståltrådsbenene er boret ned i skiver af træstamme.
Børnene var SÅ stolte af deres krager, og detaljen med at bruge malertape i stedet for papmache er genial. Børnene skal ikke vente på at det våde snask tørrer; fuglen kan males med det samme. Det kan 5-årrige kunstnerspirer godt lide!

Og så kan I kan jo lave alle mulige andre dyr ud fra samme princip. Ben kan beklædes med avispapir (eller staniol) og malertape til fx. kamæleoner i stærke farver og med snoede haler, eller fantasidyr med 6 ben og lange halse... God fornøjelse!

8 kommentarer:

 1. SÅ fede, så fede. God ide som jeg lige lagrer til senere brug....
  God weekend.
  Mvh Maria

  SvarSlet
 2. Ja, det er et hit :-) Dejligt, hvis du kan bruge idéen. Jeg skal helt klart også videre med den - også med større børn og voksne. I en børnehave, hvor jeg holdt inspirationskursus for pædagogerne, var der én som lavede den mest fantastiske lyserøde fulg med lang hals og "kam". En hærfugl...
  God søndag.

  Mange hilsner fra Line

  SvarSlet
 3. Altså...det var bare smart! Hvor er de dog charmerende :-)
  Vh Tina

  SvarSlet
 4. Hej Line hvor er de gode en super god ide tak K.h Pia

  SvarSlet
 5. Selv tak!.... Og man kan jo også lave giraffer, firben, guldsmede, fantasidyr og meget, meget mere med de samme materialer. Rigtig god fornøjelse!

  Mange hilsner fra Line

  SvarSlet
  Svar
  1. Er SÅ klar til at sætte gang i årets påskehøns på 3. årgang :-)

   Slet
 6. Fantastisk ide! Og super smart i forhold til papmacheen. :-) Det skal klart prøves af inden alt for længe. Tak for deling.
  vh Lisbeth

  SvarSlet
 7. Lige nemlig :-) det er en genial "papmaché" løsning til de utålmodige.
  Har du et hint til hvor man kan købe billig malertape, som vel at mærke også kan holde?
  Hilsen Annemette Alban

  SvarSlet