søndag den 21. februar 2016

Barbara Kobylinska-parafraser


Jeg faldt tilfældigt over den polskfødte kunstner Barbara Kobylinskas farverige fugleskulpturer på Pinterest, og blev helt betaget af både former, farver og brugen af mønstre. På bloggen her http://www.smallhandsbigart.com/barbara-kobylinksa-inspired-sculptures/kan du se hvordan mindre børn har arbejdet med parafraser over hendes værker. Jeg fik lyst til at brygge lidt videre på idéen og undersøgte hvad tape og gipsgaze kunne i forhold til papmaché. Og det kom der disse fugle ud af .

I dette forløb arbejder eleverne med parafraser over kunstnerens farvestrålende værker. Ved at tage udgangspunkt i gamle plasticflasker – eller dunke, tænkes et genbrugsaspekt ind i idéen. Eleverne lærer at forholde sig til en given form, som de – ved at sammenføje forskellige materialer – bygger videre på. 

Vis eleverne billeder af Barbara Kobylinskas værker og snak om hvad der er særligt ved dem (langstrakte former, fantasier og abstraktioner over fugle, rene, klare farver, bestemte farvekombinationer, mønstre i flere lag osv.). 

Det er en god idé at lade eleverne tegne skitser forud for skulpturarbejdet. Skitserne kan tegnes op på papir i aflangt format og farvelægges med flydende akvarel. Det bliver små kunstværker i sig selv.
Lad børnene bruge skitserne til at overveje hvordan deres egne lange fugleskulpturer skal se ud. Hænger de med næbbet eller strækker de sig mod himlen? Hvilke farver og mønstre vil de bruge? 

Alle skulpturerne er lavet over genbrugsplastikflasker, og alt efter hvilken aldersgruppe du arbejder med, og hvor meget tid I har, kan du vælge at bruge enten malertape, papmaché eller gipsgaze til skulpturerne.

Sådan kan du gøre:


Fyld lidt småsten eller anden "ballast" i en plastikflaske og byg videre på den med staniol. Hold evt. staniolen fast med malertape. Byg ”mave”, ”gumpe”, hals og hoved.
Når flasken har fået fugleform kan du vælge én af følgende tre teknikker:
Beklæd figuren mad malertape (den hurtige løsning)
Beklæd figuren med papmaché (den klassiske løsning)
Beklæd figuren med gipsgaze (den lækre løsning J)
Hvis du beklæder med papmaché eller gipsgaze kan du lave sjove detaljer på figuren med fx små, halve styroporkugler eller pap inden du beklæder den.


Når figuren er tør, males den med god akrylmaling. Det er en god idé at arbejde i flere lag, så farverne ligger fint og ikke løber sammen. Den helt tørre figur kan dekoreres yderligere med sprit – eller Poscatuscher.

Materialer:
  • Plastikflasker eller dunke
  • Staniol
  • Malertape
  • Evt. papmaché eller gipsgaze
  • Evt. små styroporkugler skåret i halve
  • Papkassepap til fx næb og kamme
  • God akrylmaling
  • Sorte permanenttuscher
  • Poschatuscher
  • Evt. lak til slutfernis, hvis figuren skal være blank (limlak kan bruges)
Rigtig god fornøjelse!

6 kommentarer: