torsdag den 13. juni 2013

Male på sten
 

Det er så dejligt med sten... At gå på standen og samle smukke sten, som man kan putte i lommerne og mærke på, eller lægge i sin vindueskarm. At klatre på en stenmole. At sidde på en flad sten ved et bål og kigge ind i flammerne... 

Her er en idé til hvordan børn kan male på sten. Det er en fordel, at stenene er nogenlunde glatte i overfladen - i hvert fald, hvis der skal tegnes på dem. Stenene kan have forskellige størrelser, men når jeg arbejder med mindre børn, vælger jeg altid sten som er mindst ligeså store som en honningmelon - og gerne større. Når man skal flytte rundt på store sten, kan man bruge sækkevogne, trækvogne eller børnehavens trehjulede cykler med lad. Indenfor kan de trækkes rundt på gamle lagener. Og det vil børnene meget gerne hjælpe med.   

Sådan kan du gøre:
 • Stenene vaskes og skrubbes godt inden de lægges til tørre.
 • De helt tørre sten  grundmales med hvid grundmaling eller latex-grunder.
 • Når stenene er tørre, kan de males i flotte farver med akrylmaling.
 • Det er en god idé at bruge de farver, som ligger ind mellem to grundfarver + evt. hvid.  Jeg blander altid en palet af smukke farver, som børnene kan vælge imellem. Man kan male med pensler i forskellige størrelser og sætte spor med fx svampe, male striber eller prikker (fx med skumstempler).
 • Når malingen er helt tør, kan man tegne insekter eller mønstre på stenene med Posca tuscher. Eller skal stenene have øjne? Når børnene skal tegne insekter, viser jeg dem enkle silhuetbilleder af insekter, så de har noget inspiration. Man kan sagtens give dem ekstra ben og følehorn!  
 • Hvis stenene skal stå ude, er det en god idé at lakere dem. Skibslak holder bedst, men det strengt forbudt for børn. 
2 kommentarer:

 1. sikke nogle flotte stem, elsker når naturens materialer kan indrages i de kreative projekter

  SvarSlet
 2. Tak, Birgitte. Ja, det er dejligt, når naturmaterialerne kan få helt nyt liv. Og den dimension, at det giver børnene et anderledes syn på naturen, når den inddrages i de kreative processer, er jo også en rigtig fin pointe, synes jeg. Om det så er land-art i skoven eller projekter man laver hjemme med materialer, som man har hentet derude.

  God fornøjelse hvis du selv skal i gang med nogle sten og nogle børn :-)

  Mange hilsner fra Line

  SvarSlet