Sider

torsdag den 10. december 2020

Engle af optændingsbrænde

Jeg bliver aldrig træt af at finde på... Og mine antenner er altid ude efter inspiration til nye idéer. Det tager måske lidt overhånd ind imellem... Som når jeg fx går forbi poserne med optændingsbrænde nede i Superbrugsen, og må stoppe op fordi jeg næsten kan høre et lille englekor synge... 

Og så kører det ellers løs i hovedet: Kan man lave engle af optændingsbrænde? Min sjæl har ikke ro før jeg har prøver... 

Og det kan man godt! Se selv :-) Og det er oven i købet så let, at alle kan være med. Også de helt små :-) 


Du skal bruge: 
  • Til krop: Optændingsbrændestykker
  • Til hoved: Skiver af grene eller papkassepap
  • Til vinger: Pap, fint papir, mere optændingsbrænde, makuleret papir eller pap, bobleplast, ispinde osv. 
  • Til hår: Glimmerguirlande, bast, lametta, garn, uld osv.
  • Til glorier: Ståltråd eller piberensere 
  • Limpistol
  • Akrylmaling eller flydende akvarel
  • Almindelig flydende lim, fx limlak 
  • Evt. hæfleklammepistol
  • Tuscher
  • Glimmer
  • Forskelligt småpynt  

Sådan kan du gøre: 
  • Vælg et stykke brænde som krop og mal det med akrylmaling eller flydende akvarel
  • Vælg en skive gren til ansigt (eller klip ét i papkassepap) og tegn ansigtet med tusch
  • Lim hovedet på den tørre krop. 
  • Lav vinger og sæt dem fast med limpistol eller hæfteklammepistol
  • Sæt hår og glorie fast med limpistol eller hæfteklammepistol
  • Lav evt. et ophæng af fiskesnørre
  • Hør englene synge :-)  


Glædelig jul! 



mandag den 7. september 2020

Tegning uden tøven

Jeg bliver mere og mere optaget af tegning. Af hvordan jeg kan få børn og unge til at tegne. Tegne mere. Tegne meget. Tegne modigt. Tegne tegne uden tøven. 

Når børnene tegner uden tøven, holder de sig ikke tilbage. De er de åbne og nysgerrige. De tør at gå ud på den tynde tegne-is. De passer ikke på. De har ikke en forventning om, at det de laver skal blive "rigtigt". De har intet at miste. Derfor tør de. 

Når børnene tegner uden tøven, opstår der noget nyt. De tør at eksperimentere og give plads til det uperfekte. De prøver sig frem. Det er her, jeg synes de rykker. Og det er her, de genererer erfaringer på "ufarlig grund". Erfaringer, der kan bruges i mange andre sammenhænge. Både når det handler om billedkunst - og om helt andre ting i livet.   

Sammen skaber vi en stemning af lethed og frihed. Vi griner af det skøre, vi finder på. Jeg viser dem nye og måske mærkelige måder at tegne på, og de griber bolden og finder på flere. Kan man mon...? Eller kunne man....? Ja! Lad os undersøge det! 

Børnene tegner med pinde, begge hænder, elektriske biler, store armbevægelæser og med glæde. De tegner af hjertens lyst. De tænker ikke på resultatet. Det er processen der er det vigtige. 

Det er at tegne uden tøven.   




onsdag den 13. maj 2020

Krattere


Da jeg for snart mange år siden var friskolelærer på Regnbueskolen i Hammel, og underviste i indskolingen, lavede vi masser af skønne, tværfaglige undervisningsforløb.

Nogle af dem tog udgangspunkt i den nærliggende skov, og "Kratterne" var ét af dem. 
Vi startede med at gå i skoven og finde pinde, der kaldte på at blive vækket til live, og hjemme på skolen, tryllede børnene dem om til små figurer. 

Børnenes krattere blev etableret i familier med forældre og børn, og der blev bygget hjem til de små trævæsner. Og - som en selvfølgelig del af projektet - blev der skrevet små historier om Kratterne. Teksterne blev samlet til hjemmelavede læsebøger.  

Lige nu vil vi gerne flytte undervisningen udenfor - og måske var et lille Kratter-forløb en idé for dig og dine elever? 

Kratterne er også et alle tiders lille familie-forårsprojekt som tager udgangspunkt i materialer, der er lige inden for rækkrvidde.   

Læs herunder hvordan man kan lave en "kratter". 



         Du kan fx bruge:
  • Y-gren + lige, lidt mindre gren.  
  • Til hår: Garn, uld, strå, fjer, halm, ståluld…
  • Til tøj/pels: Garn, stof, maling, tape. stanniol…
  • Til at samle skulpturen med: Tape, almindelig eller farvet, garn eller ståltråd
  • Til fx detaljer/vinger/horn/hatte: Pap eller karton, fx fra cornflakespakker, mælkekartoner eller papkasser.
  • Limpistol eller anden god lim. 
          
         Sådan kan du gøre: 
  • Vend Y-grenen på hovedet og sæt den lidt mindre gren fast lidt over midten som arme. Brug tape, ståltråd eller garn til at samle med.
  • Brug din fantasi og lav tøj, ansigt, hår, vinger, hale og alt det andet som din skulptur skal have. Brug de forskellige ting du har samlet. Lim på med limpistol eller anden god lim. 
  • Garn og stof kan vikle og binde på skulpturen. Det kan godt være lidt svært at tegne ansigt direkte på den mørke bark, så du kan jo lime papir eller fx malertape omkring hovedet inden du tegner ansigtet. Du kan også klippe et ansigt i pap og lime det på. 

I min bog, Boost din billedkunst (Gyldendal 2020), kan du finde mange flere idéer til børnekunst under åben himmel. 


                                                       Rigtig god fornøjelse! 



mandag den 11. maj 2020

Blad for blad - et fællesskabende kunstprojekt


Lav et blad og vær med til at skabe kunstværker til kulturhusene i Favrskov.
Med kunstprojektet Blad for blad er vi sammen om kulturen - hver for sig.

Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Maja Germundsson, Jane Susanne Andersen, Kulturhusene i Favrskov og mig.
ALLE kan være med. Se her hvordan du kan deltage:  https://favrskovbib.dk/nyheder/kort-nyt/blad-blad-vaer-med-i-et-faelles-kunstvaerk

Her kan du se mine forslag til hvordan du kan lave grønne genbrugsblade.




Her er papkasse-bladet først blevet viklet med garn og efterfølgende betrukket med citronnet. Garnet er viklet på kryds og tværs hen over papformen, så bladet er blevet tykt og blødt. Nettet er fastgjort på bagsiden med gaffatape. Takkerne er klippet i grydesvamp og limet på med limpistol.






Her er der først limet gulvisolering på pappet. Derpå er der trukket mejsebolde-net over hele bladets forside. Over nettet er der viklet grøn ståltråd og i det sidder der små blade klippet af en øldåse. Der er stukket hul i bladene med en stoppenål. På bagsiden er det hele holdt sammen med gaffa-tape. Frynserne er lavet ved at vikle garn omkring en 2 cm. bred papstrimmel. Der er sat et smalt stykke gaffatape på den ene side af “viklingen” inden frynsen er blevet klippet op sat fast bag på bladet med gaffatape.








Her er papkasse-bladet først betrukket med filt. Filten er klippet lidt større end papbladet og den er sat fast med små stykker gaffatape på bagsiden. Det er smart at klippe hakker ind i filten, så den kan bukkes om bladet i “små bidder”. Et stykke organza (kunne også være plastikpose eller tyl) er sat over hullet fra bagsiden med gaffatape. En takket kant klippet af en plastik-urtepotte og grøn murersnor rammer hullet ind. Fire fjer er limet på bagsiden med limpistol, så de står ud fra kanten. Bladet er til slut pyntet med pomponer, plastikperler og en metal-piberenser.

Du kan følge processen og finde mere inspiration i Facebookgruppen "Blad for blad".

Rigtig god fornøjelse! 

mandag den 4. maj 2020

Nu er Boost din billedkunst udkommet




Så skete det! Min bog, Boost din billedkunst, er udkommet på Gyldendal. Se herunder hvad Gyldendal-Uddannelse skrev på sin FB-profil: 

BOOST DIN BILLEDKUNST - NY BOG SPRÆNGFYLDT MED KØREKLARE IDÉER TIL DIN UNDERVISNING I BILLEDKUNST. 

Se videoen, og hør forfatter Line Frøslev fortælle om Boost din billedkunst. Bagefter kan du downloade en af idéerne fra bogen, og afprøve den sammen med dine elever. Du finder linket nederst i opslaget. 

Med Boost din billedkunst får du en overskuelig og lettilgængelig inspirationsbog til undervisningen i billedkunst i 1.-6. klasse. Den giver praksisnære idéer til din undervisning, der alle er beskrevet trin for trin, så du og dine elever let kan komme i gang. 
Læs mere og køb bogen her: https://bit.ly/2YcPYkP

PRØV EN AF IDÈERNE FRA BOGEN: Lad dine elever i 1.-2. klasse tegne insekter og opleve, hvad der sker, når de tegner på sort papir og maler mønstre med en fluesmækker. Og - du kan let tilpasse idéen til jeres nye skolevirkelighed, hvis du gerne vil bruge den udendørs. Download idéen her: https://bit.ly/3eQtxIh    

 

tirsdag den 24. marts 2020

Bogudgivelse i april: Boost din billedkunst


Mit arbejdsbord i klostercellen på San Cataldo på Amalfikysten.


Kære alle!

Der har længe været stille og tyst her på min blog. Det skyldes, at jeg har været i fuld gang andre steder - også med noget, som kommer jer til gode!

Jeg har nemlig skrevet en bog om undervisning i billedkunst. Det er en gammel drøm, som endelig er gået i opfyldelse. 

For små 2 år siden, en formiddag i maj, ringede jeg til chefredaktøren på Gyldendal Uddannelse og fortalte ham om min idé til en bog fyldt med gode, lærerige, lettilgængelige og gennemprøvede idéer til billedkunst i 1.-6. klasse. Han syntes det lød spændende, og bad mig om at sende noget materiale, så de på redaktionen kunne se nærmere på sagerne. Jeg blev inviteret til møde, og i januar 2019 skrev vi kontrakt.

Første besøg på Gyldendal, november 2018.

I april 2019 havde jeg 2 ugers skriveophold på klostret San Cataldo på Amalfikysten, hvor jeg tog et ordentligt ryk med teksterne til bogen i de skønneste omgivelser og sammen med de dejligste mennesker. De to uger der står som noget helt særligt! Dem må jeg da vist hellere fortælle om i et blogindlæg!

Min arbejdsplads i cellen på San Cataldo 
- med den smukkeste udsigt over dragedalen til Ravello. 


Udekontoret hjemme i Grundfør.

Henover sommeren fortsatte skrivearbejdet herhjemme - det meste af tiden på terrassen eller i orangeriet, og i august 2019 afleverede jeg det færdige manuskript og ca. 600 fotos fra mine mange små og store billedkunstprojekter med børn til Gyldendal.


Udekontoret.


Det andet udekontor - orangeriet.


Der er mange deadlines undervejs i sådan en 
proces, der skal fejres med bobler :-) 

Hen over efteråret har min redaktør, Nina Hansen Hink, og jeg sendt teksterne frem og tilbage gennem flere korrekturgange.

I februar læste jeg korrektur på prøveopsætningen - nu printet på papir, og i sidste uge blev forside og bagside færdige.

Nu er bogen gået i trykken, og jeg er mere spændt end jeg var som barn juleaftens dag.

Det har været en fantastisk proces. Jeg har lært så meget undervejs. Ikke mindst gennem det gode og tætte samarbejde med min superdygtige redaktør, Nina. Jeg har udviklet mit syn på billedkunst og undervisning i billedkunst, og arbejdet med bogen har styrket min overbevisning om hvilket enormt potentiale verdens vigtigste fag har. Jeg har fået endnu flere idéer undervejs, og jeg er allerede begyndt at drømme om en Boost din billedkunst 2-bog :-)

Bogen Boost din Billedkunst udkommer - efter planen - på Gyldendal sidst i april!

Jeg håber at I har lyst til at læse med!


Kærlig hilsen fra Line

PS. Du kan følge med i min hverdagsarbejdsliv på Instagramprofilen @boostdinbilledkunst og på min Facebookside Line Frøslev.