Sider

torsdag den 21. december 2017

Julekort med hjerter




I år har eleverne fra Favrskovs Billedskoler tegnet, malet og klippet motiverne til Favrskov Kommunes officielle julekort. Projektet forløb som endnu et fint og frugtbart samarbejde mellem billedskolerne og kommunen, og det gav billedskolebørnene en oplevelse af at bidrage med noget værdifuldt.

Ikke mindst fordi flere og flere julehilsner sendes digitalt, gav det god mening at lade eleverne arbejde med det traditionelle, analoge julekort. Det er en smuk tradition, som jeg synes det er værd at give videre til næste generation. 

Idéen til julekortet fik jeg allerede sidste år - og det er så dejligt, at det nu er sendt i alle retninger med julehilsner fra Favrskov Kommune.

De unikke ark papir, som julekortet er lavet af, er udført af Jane Susanne Andersens elever fra Ulstrup Billedskole, Kirsten Holme Nielsens elever fra  Hammel Billedskole og Lisbeth Staack Fuglsangs elever fra Hadsten Billedskole. Elever fra Hinnerup Billedskole har designet, klippet, samlet og dekoreret hjerterne med min hjælp.





Sådan gjorde vi:
  • På baggrund af mit "farvedogme" og mine forslag til teknikker og udtryk, indfarvede elever fra Hadsten, Hammel og Ulstrups billedskoler smukke ark papir og afleverede dem til mig. Papiret blev indfarvet med akrylmaling, bobleplast, mønstertryk, Poscatusch, flydende akvarel, oliekridt, frottage, collage  osv. Der blev brugt både kraftigt akvarelpapir, karduspapir og silkepapir. At modtage de fantastisk ark fra de andre billedskoler var som at pakke gaver ud juleaften, så fine og forskellige var de!    
  • Eleverne fra Hinnerup Billedskole tegnede hver 3-5 hjerteskabeloner på skitsepapir i A4 størrelse. De tegnede og klippede først et stort hjerte, og derefter mindre og mindre hjerter.  
  • Nu valgte elverne hver et af de indfarvede ark til baggrund samt et ark til det største hjerte. Jeg lagde vægt på, at arkene skulle være forskellige og med så stor kontrast i farver og udtryk som muligt. 
  • Eleverne tegnede det store hjerte over på indfarvet papir, lagde det op på bagrunds-arket, og vi samlede de 12 ark i en mosaik på gulvet og vurderede den samlede komposition inden vi arbejdede videre. Enkelte baggrundsark blev skiftet ud for at opnå en smukkere helhed.
  • Derefter tegnede eleverne de mindre hjerter over på indfarvet papir og limede det hele op. 
  • Til sidst tegnede vi ekstra mønstre og streger med posca-tuscher. 
  • Da originalerne var klar, afleverede jeg dem til Favrskov Kommune, hvis grafikere scannede dem ind, lay-outede kortet og fik det trykt i mange, mange eksemplarer.   
Idéen kan også bruges som til - og fra-kort.

Glædelig jul til jer alle sammen!















 

tirsdag den 28. november 2017

Flere farvestrålende engleikoner


Denne idé er bare et sikkert hit! Uanset om det gælder børn eller voksne - drenge eller piger, går de all in på at male de smukkeste og mest fantasifulde engleikoner. Inspirationen til mønstre, udtryk og farver er hentet hos den amerikanske kunstner Heather Galler.

Du kan se idéen beskrevet trin for trin i mit tidligere blogindlæg her  http://linefroeslev.blogspot.dk/2016/11/mal-et-engleikon.html

Som du måske ved, arbejder jeg som freelance-idéudvikler for AV Form og har her i efteråret også delt engle-ikon-idéen med dem. Se den her i deres novemberkatalog, hvor du også kan se andre af mine billedkunstidéer: http://www.avformshop.dk/kataloger/billedkunst2-2017 

Siden jeg skrev blogindlægget "Mal et engleikon" for et år siden, er der kommet mange flere til. Nogle af dem viser jeg her som inspiration. Børn ned til 7 år har malet dem sammen med deres forældre på Hinnerup Billedskoles weekendkursus, og flere skoleklasser har været i gang. 

God fornøjelse! 






















torsdag den 23. november 2017

De tre vise mænd-collage


Fortællingen om de tre vise mænd fascinerer både børn og voksne med forestillingen om deres fine klædedragter, deres mystik og deres rige gaver. Denne idé giver eleverne mulighed for at eksperimentere med flotte mønstre og fine detaljer i deres egne fortolkninger af hvordan de tre vise mænd så ud.

Forløbet er oplagt at koble op på kristendomsundervisningen.

Sådan kan du gøre:

  • Bed eleverne om at tage fine rester af fx gavepapir med hjemmefra, og gå på opdagelse i skolens gemmer. En tur i genbrugsbutikken efter gamle atlas, nodehæfter, frimærker og billedbøger er også en god idé. 
  • Giv eleverne et ark sort kardus hver, og vis hvordan man kan bygge en collage op lag på lag. 
  • Start med baggrunden - felterne bag figurerne. Her har jeg valgt en form, der minder om gotiske kirkevinduer, men eleverne kan jo slev vælge hvilken form de vil bruge. 
  • Mændenes kroppe er klippet som "omvendte Uér" og hovederne er cirkler. Jeg kan bedst lide, når eleverne tegner dem i fri hånd. Der skal være plads til det individuelle udtryk!  Det er en god idé at klippe alle delene inden man begynder at lime dem på med limstift.    
  • Når felterne bag figurerne og selve figurerne er limet op, kan baggrunden dekoreres. Her har jeg tegnet guldstjerner med en guldfarvet Poscatusch. 
  • Den takkede ramme er klippet i nodepapir, og limet på bagsiden af billedet, inden hele molevitten er monteret på sort kardus i A3-størrelse. 

God fornøjelse! 


tirsdag den 21. november 2017

Lysende engle



I morges var der rim på græsset, og min yngste søn, Lasse på 21, har længe spillet julemusik. Jo, det er ganske vist: December nærmer sig med al sin hygge og de rare traditioner.

I Hinnerup Billedskole har vi tradition for et efterårs-familiekursus, og i år duftede det lidt af jul. Jeg havde valgt at engle skulle være det gennemgående tema. 

Til alle tider og i mange, mange kulturer verden over, har "bevingede væsener” i menneskeskikkelse fascineret folk. Tænk bare på den græske sejrsgudinde, Nike, med sine løse gevandter og smukke svanevinger, den nordiske mytologis valkyrier, som samlede de døde krigere op fra slagmarken, skytsenglene og Superman, som svæver afsted med sin kappe og redder folk. Og så selvfølgelig alle biblens engle, lige fra de ærefrygtindgydende Serafer som med 3-dobbelte, øjenbeklædte vinger, vogter Guds trone, over ærkeenglen Gabriel, som bebudede Jesu fødsel for Jomfru Maria (i øvrigt det mest brugte motiv i den vestlige kulturs kunsthistorie), til Rafaels små, fede Puccier som dukker op alle vegne ved juletid. Jeg har holder meget af engle - og engleidéer kommer let til mig :-) 

På en måde skal min kære mand have en del af æren for dette forløb. For, efter at have boet sammen med mig i 27 år, er han nok blevet lidt miljøskadet. Min erhvervsskade, samlergenet, har smittet ham... Så en dag kom han hjem fra indkøbsturen til Superbrugsen med... Tja... 62 trælysestager. DET var da godt shoppen. Og så på under en halv time!

Jeg blev selvfølgelig begejstret, og så allerede den dag i september det store englekor for mig. Her kan du se hvordan idéen foldede sig ud og læse hvordan du selv  kan lave de fine lysbærere.

Inspirationen til dekorationerne er hentet hos den amerikanske kunstner Heather Galler, som har malet de skønneste og mest farvestrålende billeeder af engle. 

Sådan kan du gøre:

  • Bor et hul i stagen og stik bonzaitråd igennem som arme. Fikser armene med en klat limpistol-lim og beklæd armene med stanniol.
  • Beklæd hele figuren med gipsgaze.
  • Klip vinger i papkassepap og beklæd dem med gipsgaze. Skyd dem på med en hæfteklammepistol mens de stadig er fugtige. 
  • Lad englen tørre og tegn ansigt og linjerne i tøjet op med en blyant.  
  • Se på billeder af Heather Gallers engle og mal englen med en god akrylmaling. Arbejd lag på lag og afslut med mønstre. Brug fx grillespyd og blomsterpinde til prikker og tegn ansigter og andre fine detaljer med Poscatuscher. 
  • Sæt lys i stagerne og hør englene synge! 
Rigtig god fornøjelse!