Sider

tirsdag den 29. oktober 2013

Tingatinga


Tingatinga er en farvestrålende afrikansk malestil, opkaldt efter retningens mester, den gamle Edward Said Tingatinga fra Dar Es Salam i Tanzania. Edward begyndte at male de kulørte billeder i 1968 og videreudvilkede stilen frem til sin død kun 4 år senere. Efter hans død, arbejdede unge afrikanske kunstnere videre med malestilen, som nu har bredt sig til nabolandene.

Oprindeligt malede man billederne på hård masonit med cykellak i mange lag, og de små formater, man arbejdede i, egnede sig godt som "kuffertkunst" og blev solgt til turisterne. Da mine elever i billedskolen skulle i gang, valgte jeg at bruge en god akrylmaling. Du kan se resultatet her over. Billederne måler hver især 24x24 cm og er malet på almindeligt lærred. MDF havde også været et oplagt valg.

Motivverdenen er selvfølgelig afrikansk: Først og fremmest The Big Five ( elefant, bøffel, løve, næsehorn og leopard), men også andre af Afrikas vilde dyr og ikke mindst planter. Der arbejdes ofte med en synlig konturstreg, og prikker indgår som et dekorativt element i billederne. Tingatinga bliver i visse kredse beskyldt for at være kitch, så vi havde en god snak om det begreb på holdet inden eleverne gik i gang. Kunst eller kitch? Jeg synes det er LÆKKERT!

Sådan kan du gøre:

  • Se på Tingatingabilleder og billeder af Afrikas vilde dyr 
  • Mal bunden og kanterne på lærred/plade med akrylmaling. Brug svamp eller pensel
  • Når bunden er helt tør, kan du tegne dit dyr op med tavlekridt. Overvej om der skal være træer ell. lign. bag dyret. Det smarte ved tavlekridt er, at du kan "viske ud" med en fugtig klud, hvis kompositionen ikke blev som du ville have den.
  • Mal motivet og lad det tørre (brug evt. hårtørrer) 
  • Tegn konturstreger med Poscatusch
  • Dekorer med små blomster eller prikker. Du kan lave fine prikker med enden af et grillspyd eller en blomsterpind 

God fornøjelse!

søndag den 13. oktober 2013

Kæmpe-edderkoppespind

Det er laaaang tid siden anemonerne blomstrede i skovbunden og bøgebladene var lysegrønne... Men jeg tænker, at den her idé er mindst ligeså aktuel her i efteråret - og op til halloween: Et kæmpestort edderkoppespind spændt ud mellem træstammerne i skoven eller haven. Spindet her er lavet af et par af mine store billedskolepiger i foråret. De brugte det meste af en rulle pinkfarvet murersnor, og diameteren er ca. 2 1/2 meter. Landart på en ny måde. Måske en idé til efterårsferiens skovture? ( ...Og hvordan mon egentlig den der kæmpestore edderkop som spandt det lyserøde spind ville have set ud?)

torsdag den 10. oktober 2013

Skrigebilleder


Det her var altså rigtig sjovt. Og en lille smule skræmmende... Skrigebilleder. Eller som min søde billedskolekollega, Annitta Krogsgaard, kalder dem: Hårrejsende billeder. Egentlig har vi idéen fra Pinterest (jeg anbefaler... men pas på - det er SÅ meget en bolsjekrukke, at man pludselig har brugt meget længere tid end man havde tænkt sig...).
Nå, men indledningsvis fortalte Annitta om Edvard Munchs "Skriget". Og derefter viste hun en række andre billeder af folk der skriger. Nogle skreg af fryd, andre af glæde, overraskelse eller rædsel... Og så var der historien om Annittas mand, som skreg over vasketøjsbunken...
Jeg viste på tavlen hvordan man kan tegne et ansigt ("ægget" med krydset, der markerer øjnenes placering midt i ansigtet), og viste derefter hvordan proportionerne ændrer sig, når man bøjer nakken lidt bagover og skriger (munden fylder, næses ses lidt nedefra, og øjnene rykker højere op i ansigtet og "formes" lidt af kinderne osv.). Og så gik det løs sådan her:
  • Tegn ansigtet (uden hår!) og evt. skulderparti op med blyant på A3 akvarelpapir
  • Farv det med Caran d Àche Neocolor I. 
  • Læg dråber af flydende akvarel i "hårgrænsen"
  • Pust til akvareldråberne med et sugerør
  • Bliv ved til håret er som du vil have det. Det er flot og lærerigt at bruge forskellige farver og se hvordan de agerer, når de blander sig. 
  • Nogle af figurerne fik også hår under armene :-)

Et lille tip: Det er smart at "samle" de bittesmå portioner flydende akvarel op til børnene med et sugerør, som du stikker ned i flasken, og sætter fingeren på, så det lukker til, så du kan løfte få dråber akvarel op ad gangen. 

Rigtig god fornøjelse!






onsdag den 9. oktober 2013

Posekunst

Her er Valdemar i to udgaver. Dagens opgave i billedskolen lød: Hvad kan du få ud af en brun papirspose? Hold øje med bloggen - der kommer flere poser.