onsdag den 24. august 2016

Jagten på trofæer

I juli inviterede Hinnerup Billedskole 24 børn til sommerbilledskole under titlen "Jagten på trofæer".
Vi havde et par forrygende dage, hvor vi gav os hen til alverdens forunderlige skabninger. Sammen med min billedskolekollega, Tatjana Knudsen http://tatjanaknudsen.blogspot.dk/  underviste jeg eleverne i hvordan man kan bygge et næsten vaskeægte jagttrofæ op.

I billedskolen har vi et motto som lyder sådan her: "Det har vi aldrig prøvet før, så det kan vi godt". Sådan var det også denne gang. Og se lige her de skønne, skønne trofæer, som børnene tog med hjem til væggene på deres værelser.

Under billederne af børnenes trofæer, kan du se, hvordan vi byggede vores trofæer op. Børnene som har lavet disse trofæer er mellem 8 og 14 år.

Vi startede forløbet op med at vise en masse billeder af forskelige trofæer. Både de gamle gulnede fotos fra fordums tiders storvildtjagter i Afrika og Norden, billeder af jagtstuer på danske slotte - og så alle de skønne, gakkede, stilede og farvestrålende trofæer, man kan finde på fx Pinterest. Fulde af inspiration kastede børnene sig ud i at lave deres egne trofæer. Nogle kom til at forestille allerede kendte dyr, mens andre voksede frit frem af børnenes fantasi. Et meget dejligt forløb, hvor børnene blev udfordret på at arbejde tredimensionalt, og hvor det endte med at alle gik glade derfra med en oplevelse af at kunne noget nyt. Forløbet taler til både drenge og piger, og ville også fint kunne bruges hos store børn og unge.

Vi monterede vores trofæer på fine trofæplader i 15 mm. MDF, som det lokale botilbud for autister, Hinnerup Kollegiet, havde været så søde at skære ud for os. For at give det sidste pift, falsede min mand fine kanter på hver trofæplade.

Sådan kan du gøre: 


Start m,ed at tegne dyrets profil på papkassepap og klip den ud. Det er en god idé at lade halsen være temmelig "stejl", altså have en spids vinkel. Så bliver trofæet lettere at montere så det holder, fordi tyngdepunktet kommer til at ligge tættere på pladen.


Tegn en "bagplade" som er ligeså høj som halsen på dyret, men lidt smallere. Klip den id og sæt de to dele sammen med malertape. 


Begynd nu at bygge dyret op med sammenkrøllet avispapir, der sættes fast med malertape. Start i den ene side og fortsæt med den anden. Sørg for, at avispapiret er forholdsvist fast krøllet sammen. 
Når formen er ved at være på plads, kan du bygge evt. horn i stanniol.Hornene sættes også fast med malertape. 


Ører laves i papkassepap. Jeg klippede en bladform og lavede et snit på langs i den ene ende, så øret kunne foldes ind og få en runding. Mit koklopøje er lavet af en halv styroporkugle, som har fået øjenlåg af halvmåneformede stykker mosgummi. Til sidst beklædes hele figuren grundigt med malertape inden den males. Og det med maleriet, er jeg ikke nået til endnu. Men ikke desto mindre inspirerede min model børnene godt og grundigt - og så har den jo udført sin mission :-) Jeg drømmer om at male den i vilde farver og pynte den med både stofblomster og legetøjsdyr, når en dag jeg får tid. Og så lover jeg at poste den her på bloggen :-) 

Inden børnene malede deres figurer og trofæplader, gav de dem primer for at malingen efterfølgende skulle dække bedre. 

Rigtig god fornøjelse! 
3 kommentarer:

 1. Hvor er de flotte og hvor er det godt med den viste fremgangsmåde til sidst

  SvarSlet
 2. Tak for det, Mariann! Indrømmet, så var både børnene og vi undervisere også ret stolte af projektet :-) Dejligt, hvis I også kan bruge idéen! Vi har ladet os inspirere af Hammel Billedskole, som lavede trofæer for et par år siden. Men på en lidt anden måde end os. Fx brugte de til nogle af trofæerne bamser og tøjdyr, som fik helt nyt liv. Også en sjov idé.

  Bedste hilsner fra Line

  SvarSlet
 3. Supper flotte!!! Men hvordan monter du dyret på træpladen?

  SvarSlet