onsdag den 13. maj 2015

Børnekunst i naturen: Lermasker
Efter kalenderen er det i allerhøjeste grad forår. Selv om de varme dage lader lidt vente på sig, kribler det i mine fingre for at komme ud under åben himmel med børnekunsten.

Og heldigvis skal jeg om et par uger i skoven med børn fra 4 børnehaver i Skanderborg Kommune. Skovugen er afslutningen på et 5 ugers kunstprojekt, hvor jeg på skift har besøgt 4 institutioner i Skanderborg Vest og lavet billedkunst med over 100 fantastiske unger.

I vores skovuge skal vi selvfølgelig lave land art, male på gennemsigtig plastik (se http://linefroeslev.blogspot.dk/2012/09/mal-pa-plastik.html ), bygge små både til skovsøen og lave "krattere" af grene og pinde. Krattere er små væsener, som laves on location af de små pinde man nu finder: En Y-gren som krop og hoved, og en tværpind som arme (vikles på med ståltråd). Prik, prik og streg med sort sprittusch - og kratteren har et ansigt og er klar til at flytte ind i hulerne, som børnene helt sikkert begynder at bygge til de små fyre. Men det var egentlig en helt anden idé jeg ville fortælle om... En idé, som jeg har prøvet af med børnehavebørn i alle aldre, og som selvfølgelig bliver en aktivitet i skovugen: Små lermasker til at sætte op i træerne. Sådan kan du gøre:

Tag en flok børn og en rulle rødler med ud under træerne og snak med børnene om hvem der mon bor i træerne. Er det dyr eller trolde? Har de øjne, ører, horn eller knurhår? Hvad kan man lave øjne, næser og pels af? Gå på jagt efter egnede småpinde, sten, strå, fjer osv. . Skær skiver af leret ud til børnene med en slynge lavet af ståltråd og to pinde og vis dem hvordan man kan forme en kugle, trykke den flad og sætte den op på stammen. Nu kan der trækkes ører og næser, sættes øjne i og der kan laves manker, munde og horn af de ting, I har fundet i naturen rundt omkring træerne.

Når alle børn har lavet masker, er det hyggeligt at gå rundt og hilse på alle skabningerne og digte historier om hvad de spiser, hvor de sover osv.

Det er en god idé at fotografere børnene sammen med deres masker, for denne lille kunst-aktivitet er flygtig. Måske kommer der en lille gut og piller masken ned og bygger en drage af den - eller måske vasker den ned under næste regnbyge.


2 kommentarer:

  1. Ja, i al sin enkelhed :-) Den kan også fint bruges i indskolingen.

    SvarSlet